Mi az a szocioterápia?

Mi az a művészetterápiás eszközöket használó szocioterápiás csoport?

Egy komplex művészetterápiás eszközöket alkalmazó csoporton kreatív alkotás és együttgondolkodás során hozzuk felszínre a csoporttagok számára fontos kérdéseket, keressük az önmagunkhoz és az egymáshoz vezető utat. Festünk, rajzolunk, kollázsolunk, gyurmázunk, olvasunk, írunk, és egymásra figyelve beszélgetünk.

A részvételhez semmilyen művészeti előképzettség nem szükséges!

 

Művészetterápiás csoportok esetén alapvetően négyféle megközelítés létezik. Itt a fókusz nem azon van, hogy milyen szép vagy professzionális az alkotás végeredménye. Nem érdekes, kié szebb vagy jobb. Intézményi szocializációnknak nem kis része a versengés, a kritizálás, a minősítés, és törekvés a külső elvárásoknak való megfelelésre. Eközben kevesebb teret kap a spontenaitás, a kreativítás, vagy akár saját belső megéléseink tudatosítása. Ezért aztán nem is meglepő, hogy egy művészetterápiás csoporton is eleinte gyakran felmerül: Elég jó, amit csináltam? A többiek biztos ügyesebbek! Vajon mit gondolnak rólam, hogy így rajzolok? Írni fogunk? De hát én nem tudok írni! Na, festékes ecset meg általános iskolában volt utoljára a kezemben! Mit fogok kezdeni ezzel? Pedig olyan jó lenne csak úgy, játszva alkotni!

Egy biztonságot adó, közösen kialakított keretek között működő, elfogadó, támogató attitűddel működő csoport egyik alapvető hozadéka, hogy a tagok megtapasztalhatják, nincsenek kevésbé érvényes megélések, senki sem kevesebb vagy több a másiknál, és a gyakorlatok egyikét sem követi semmilyen rangsorolás vagy pontozás.

Saját kérdéseinket fogalmazzuk meg, és saját válaszainkat keressük – mindez könnyen lehet, hogy nem egyezik a máséval. Ugyanakkor kiderülhet az is, hogy sokszor a többiek is hasonló cipőben járnak. Hasonlóságok és különbözőségek teszik lehetővé, hogy tanuljunk egymástól, vagy puszta elfogadó jelenlétünkkel, segítsük egymást abban, hogy mindenki megélhesse, fontos része a közösségnek.

Az itt végzett gyakorlatok során egy tanult képzőművésznek nincs könnyebb dolga, mint annak, aki mondjuk általános iskolában volt utoljára rajzórán. Ha egy képzett művész félre szeretné tenni a belsővé vált szakmai cenzort, hogy ezúttal a korábbi elvárások nélkül próbálja megjeleníteni saját belső tartalmait, ugyanúgy komfortzónán kívül találhatja magát, mint bárki más. Ami aztán később szakmai munkájában neki is segítségére lesz.

Ha valaki „csak” az elfogadás, az együttérzés, az alkotás minősítés nélküli megélését viszi magával egy művészetterápiás/szocioterápiás csoportról, már megérte. Az is lehet, hogy több alkalomra van szüksége ahhoz, hogy merjen megmutatkozni. Ez is teljesen rendben van. Semmi sem kötelező.

Mit adhat még mindez?
 • Tulajdonképpen mindenkinek annyit, amennyit beletesz, hiszen minden csoporttag szabad, önmagáért felelős emberként van jelen. Ez jó érzés, és aki úgy gondolja, neki ez a tapasztalat már magában egy tanulási folyamat része, annak pedig itt a lehetőség, hogy gyakorolja, és saját tempójában haladjon.
 • Ez kapcsolódik is a következőhöz. Egy csoporton, bár te felelsz önmagadért, ugyanakkor: nem vagy egyedül.
 • Így aztán több irányban is gyakorlod az együttérzést és az elfogadást: egyrészt önmagad felé, másrészt a másik csoporttag felé.
 • És mivel ezek a dolgok oda-vissza működnek, megélheted, hogy veled is együttérez, téged is elfogad a környezeted.
 • Ami elvezet még számos fontos aspektushoz, például gyakorolható saját megéléseid tudatosítása,
 • ezek kommunikálása,
 • valamilyen művészeti eszközzel való kifejezése.
 • Az alkotás, már önmagában lehet stresszoldó
 • belső tartalmaid feldolgozását segítő,
 • vagy akár örömet szerző
 • esetleg meditatív tevékenység.
 • Megélhető, tanulható önmagad és egymás határainak tiszteletben tartása,
 • és az eredményes együttműködés mikéntje.
 • Megtapasztalható az önismeretben való fejlődés következtében az egyre önazonosabb jelenlét.
 • Mindezekkel összefüggésben fejlődhet az önértékelés,
 • önérvényesítés,
 • kreativitás,
 • spontenaitás.
 • Ugyanakkor tudatosabbá válhatsz életvezetésedben
 • és kapcsolataidban,
 • örömtelibbé teheted életed,
 • összességében javulhat életminőséged.

Persze mindez többnyire nem egyik napról a máikra történik, még ha nem is zárjuk ki ennek lehetőségét sem, azért önmagunk fejlődéséért meg kell dolgozni. Ez talán nem hangzik olyan vonzón a felszínes, „mindent és azonnal” insta ígéretek korában, de aki már próbált gyors megoldást találni efféle ügyekre, tudja jól, általában nem így megy.

A jó hír azonban, hogy máshogy viszont tényleg megy. Együtt, megtartva és elfogadva önmagunkat, és egymást, szép fokozatosan megerősödhetünk, és esélyünk van arra, hogy önazonos, értéket teremtő életet éljünk, az életet óvó, tisztelő, együttérző és együttműködő társadalomban.

Ezek mozgatnak engem is.

Az alkalmakat szocioterapeuta, művészetterápiás csoportvezetői képesítéssel vezetem, képző intézményem az MMSZKE.

Rólam néhány szót itt találsz. Ha bármelyik csoport érdekel, vagy kérdésed van a témával kapcsolatban, írj!

„Jelenleg Magyarországon a művészetterápiát a szocioterápiák körébe sorolják. A szocioterápia és a művészetterápia nem dolgozik betegségkategóriákkal, diagnózisokat nem állít fel, a művészetterápiában résztvevőknek egészségügyi adatait nem ismeri.
A művészetterápia a művészet eszközeivel közelít lélektani történésekhez, azokon keresztül tesz kifejezhetővé, megismerhetővé, átélhetővé, fejleszthetővé önismereti tartalmakat.
A művészetterápia célja a az önismeretfejlesztés, prevenció, rehabilitáció és társadalmi integrálás.
A művészetterápia pszichoterápiával érintkező része egészségügyi intézményekben és teamben végzett tevékenységi kör, a művészetterapeuta csak ekkor dolgozik betegségkategóriákkal, és az adott intézmény terápiás koncepciójához illeszkedően alkalmazza a művészetterápiás módszert.”
2020. január 20., MMSZKE

Ha még részletesebben érdekel a szocioterápia műfaja, ajánlom Németh László áttekintő tanulmányát a témában.


MŰVÉSZETTERÁPIÁS ÖNISMERETI CSOPORT

Heti vagy kétheti rendszerességű, önismereti csoportok.

BŐVEBB INFO

DIGITÁLIS DETOX

Találkozzunk offline! Egész napos, nyitott csoport, ahol a tagokat érdeklő aktuális témákat dolgozunk fel alkotással – addig sem nyomkodjuk a telefont. Az igazán elszántak pedig még kreatív naplót is vezetnek, amibe otthon rajzolnak, színeznek, vagy írnak, kollázsolnak, a netes oldalak vég nélküli görgetése helyett.

BŐVEBB INFO